Urgentná letecká preprava v automobilovom priemysle - Uhrin, Marián (2011)
Diplomová práca si kladie za cieľ podrobne popísať význam a problematiku urgentných prepráv s dôrazom na využitie leteckej prepravy. Zameriava sa na automobilový priemysel ako odvetvie ovplyvnené zoštíhľovaním výroby i procesov a poukazuje na vysoké požiadavky na logistické systémy. Nedodržanie dodacích termínov ohrozuje plynulosť výroby a môže spôsobiť vysoké finančné škody. Práca analyzuje najrýchlejšie formy leteckých prepráv ako možné riešenia krízových situácií. Popisuje všetky aspekty transportov a proces ich organizácie z pohľadu konkrétnej špedičnej spoločnosti špecializovanej v odbore. Je uskutočnený výskum prepravných možností na konkrétnej trase s dôrazom na analýzu leteckej obslužnosti a nákladov pre jednotlivé typy prepráv. Výsledkom je zhodnotenie ich efektívnosti a návrh optimálnych riešení.