Finanční zdroje VŠ od firem a vliv na řízení - Radecki, Marek (2011)
V předložené práci byly zkoumány možnosti vstupu soukromého sektoru, především firem, do financování vysokých škol. V dalším kroku analyzovány vztahy a vlivy nutné k posílení tohoto vztahu, ať už z důvodu připravované reformy vysokého školství nebo snahy o proniknutí firem do řízení VŠ. Poté byly navrženy nutné změny podmínek - reforma vysokého školství, snížení míry uzavřenosti vysokých škol i firem. Dále také nastíněna možná řešení včetně daňových úlev pro firmy, větší zapojení doktorandů.