Analýza vlivu vybraných faktorů na využívání městské hromadné dopravy - Kašpar, Petr (2011)
Diplomová práce se zaměřuje na využívání městské hromadné dopravy v Evropě. Cílem vytyčeným touto prací je za pomoci korelační analýzy zjistit, zda je výše dotací městské hromadné dopravy a vlastnická struktura rozhodujícím kritériem pro počet cestujících, jako dodatečnou proměnnou posuzujeme vliv složení vozového parku. K analýze posloužila sekundární data získaná ze studie Univerzity Dublin. Výpočet závislost nepotvrdil ani nevyvrátil. Tím poskytuje prostor pro další zkoumání. Po analýze obsáhlejšího data setu by měl následovat rozbor povahy dotací, výběru dopravců, smluvních podmínek a dalších vlivů ovlivňujících využívání městské hromadné dopravy.