Efektivnost programu Responsible Care v Lovochemii a.s. Lovosice v období 2005 - 2010 - Steklá, Petra (2012)
Tato diplomová práce je zaměřena na téma málo známé, a proto zajímavé. Práce je věnována zhodnocení účinnosti programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii v podmínkách České republiky. Významná je také část práce shrnující motivace k zavedení programu RC, bariéry v implementaci programu RC a rovněž vyhodnocení skutečných přínosů tohoto nástroje. Ke zhodnocení efektivnosti programu RC a využití doprovodných aktivit programu RC jednoznačně posloužila případová studie provedená na podniku Lovochemie a.s. Lovosice. Ta respektuje pravidla odpovědného podnikání od roku 1996 prakticky do dnes. Zajímavá je též diskuze výsledků dosažených za Českou republiku a Evropu. Nebezpečí pro program RC však představují obdobné dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí (např. ISO 14001 a EMAS). Na stranu druhou však představují oporu v dosahovaných výsledcích v rámci základních indikátorů ochrany zdraví, bezpečnosti práce a životního prostředí.