Volební cyklus a veřejné zakázky na krajských úřadech - Jelínková, Lenka; Pavel, Jan, 1978-; Holubářová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá testováním volebního cyklu na veřejných zakázkách, které byly zadány 13 kraji České republiky od září roku 2004 do června roku 2006. Testovány jsou dvě hypotézy. Podle první hypotézy se zastupitelé snaží zvýšit pravděpodobnost znovuzvolení pomocí dobře viditelných veřejných výdajů v podobě veřejných zakázek na stavební práce. Druhá hypotéza vychází z předpokladu, že se zastupitelé před volbami obávají volebního neúspěchu a snaží se proto maximalizovat svůj osobní prospěch ze zastávané funkce. K ověření platnosti hypotéz je použita regresní analýza, při níž jsou zvlášť testovány veřejné zakázky na stavební práce a zvlášť veřejné zakázky na služby a dodávky. U každé skupiny zakázek je testován počet zakázek, celkový objem prostředků a průměrný počet nabídek na jednu zakázku. Výsledkem práce zjištění různých motivů v různých fázích volebního cyklu.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses