Řešení controllingových úloh na platformě CPM - Rubáš, Jan; Pour, Jan; Štefaňák, Vladislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Tato práce se zabývá principy a metodami řešení controllingových úloh pomocí nástrojů a technologií Corporate Performance Management (CPM). Cílem práce je analyzovat různé varianty technického řešení vybraných úloh, tyto varianty porovnat, navrhnout nejvhodnější z nich a zhodnotit je ve srovnání s řešením mimo CPM, zejména s řešením v ERP a tabulkovém kalkulátoru. Výběr controllingových úloh vychází z průzkumu mezi českými podniky a zahrnuje úlohy plánování, rozpočtování, kalkulací, analýzy odchylek aj. Návrh řešení se opírá o teoretická východiska controllingové literatury, základní díla Business Intelligence a praktické zkušenosti autora z dvanácti implementací CPM. V rámci analýzy upozorňuji nejen na přednosti, ale i na omezení CPM nástrojů a technologií. Závěry práce jsou převážně platformně nezávislé -- při návrhu řešení úloh byly brány v potaz možnosti různých CPM produktů. Mnohé závěry práce lze bezprostředně aplikovat v praxi. Práce může být přínosná zejména pro podniky uvažující o implementaci CPM a pro business konzultanty.
Vedoucí práce: Jan Pour
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses