Finanční aspekty reformy zdravotnictví v ČR - Vacková, Martina (2012)
Zdravotnictví v České republice prochází v současné době reformními změnami. Cílem diplomové práce je zhodnocení připravovaných změn v oblasti úhrady poskytované zdravotní péče v nemocnicích. Pro dosažení stanoveného cíle je využívána jak odborná literatura, tak legislativa platná i navrhovaná. V praktické části je diplomová práce zaměřena na zdravotnická zařízení ústavní péče -- nemocnice. Důraz je kladen na analýzu úhradových mechanismů paušální úhrady zdravotní péče a úhrady zdravotní péče formou metody DRG. Možný dopad reformních opatření je prezentován na příkladu mimořádně nákladné zdravotní péče. Na základě zjištěných informací a jejich analýze jsou v závěrečné části diplomové práce popsány dopady reformy zdravotnictví na financování zdravotní péče v nemocnicích. Současně je také nastíněno možné řešení pro úsporu nákladů zdravotnických zařízení v oblasti léčivých prostředků.