Systém odměňování ve vybraných úřadech veřejné správy - Machová, Jana (2011)
Podstatnou roli pro fungování veřejné správy hrají její zaměstnanci. Jejich kvalita zaručuje kvalitu poskytovaných služeb a jejich efektivnost je zdrojem efektivity celé organizace. Cílem diplomové práce je analýza systému odměňování a hodnocení ve veřejné správě. V rámci tohoto cíle je zjišťováno, do jaké míry je stávající systém odměňování založen na hodnocení dle pracovního výkonu a jak se tohoto hodnocení využívá při stanovení výše odměn. V návaznosti na tento základní cíl práce je také zkoumáno do jaké míry je možno aplikovat poznatky v oblasti odměňování ze soukromé sféry v podmínkách veřejné správy a jak je teorie odměňování a hodnocení výkonu aplikovaná v praxi na třech konkrétních úřadech veřejné správy.