Přirozená a umělá inteligence - Šaněk, Petr; Sigmund, Tomáš; Brixí, Radim, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Tato práce se zabývá oborem umělé inteligence a s ním úzce spojenou otázkou, zda dokážeme vyrobit stroj schopný myslet. Shrnutím vývoje přirozeného života a inteligence jsou nastíněny východiska oboru, která jsou dokreslena popisem jeho vývoje, ale i vývojem počítačů. Práce kombinuje informatický a filozofický přístup, přičemž v rámci prvního shrnuje přístupy k umělé inteligenci, a to s důrazem na jeho sub-symbolické metody. Ty jsou poté využívány k vysvětlení možného vzniku inteligence. V rámci filozofického přístupu je reagováno na rozličné filozofické náhledy na konstrukci umělé inteligence, které se vyjadřují k fenoménům jako je vědomí, subjektivní zkušenost nebo problém mysli a těla. Autor oponuje použití intuice pro řešení myšlenkových experimentů zabývajících se myslí a argumentuje pro možnost realizace inteligentních strojů. Futurologické vize různých povah poté slouží jako poslední z východisek pro podání autorova názoru na budoucí vývoj umělé inteligence a lidskou schopnost sestrojit stroj schopný myslet.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses