Nezaměstnanost ve Velké Británii ve dvacátých letech 20. století - Havlíčková, Eliška (2012)
Bakalářská práce se věnuje nezaměstnanosti Velké Británie v meziválečném období. Hlavní důraz je kladen na dvacátá léta 20. Století, tedy období, kdy se v Británii fenomén masivní nezaměstnanosti objevil. Na problematiku je nahlíženo v kontextu vývoje tzv. welfare state ve Velké Británii. K hlavním poznatkům práce patří, že masová nezaměstnanost se nejvýrazněji projevovala mezi léty 1920-21, trvala pak celá dvacátá léta a způsobilo ji spojení několika faktorů. K těm patří postoj společnosti k nezaměstnaným, zasažení první světovou válkou, a to nejen samotné Británie ale i světového obchodu a nepružnost mezd. V neposlední řadě mělo vliv na nezaměstnanost časté střídání vlád a s tím související sporadické přijímání zákonů, které se problematice věnují.