Vybrané aspekty energetické politiky EU - Hylmarová, Šárka; Němcová, Ingeborg, 1957-; Horák, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Práce se zabývá stabilitou energetického trhu s ropou a zemním plynem v Evropské unii. Nejprve charakterizuje samotný vývoj energetické politiky. V druhé části jsou specifikovány dva podstatné druhy primární energie - ropa a zemní plyn. Kapitola se zabývá jejich měřením, těžbou, ale také celosvětovými zásobami, které ovlivňují dodávky těchto energií do Evropské unie. Následující kapitola se věnuje stabilitě vnitřního trhu s ropou a zemním plynem. Popisuje stabilitu poptávky po těchto energetických zdrojích, stabilitu jejich dodávek a také cen. V závěrečné části jsou nastíněny některé způsoby, kterými se Evropská unie snaží stabilitu posilovat. Jedním z nich je udržování a prohlubování vnějších vztahů s dodavateli i dalšími důležitými spotřebiteli energií. Dalším způsobem podpoření energetické stability je zvyšování účinnosti při využívání energií, které vede kromě jiného ke snižování závislosti na dodávkách a zároveň i k nižšímu vyčerpávání zdrojů.
Vedoucí práce: Ingeborg Němcová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses