Analýza nákladové efektivnosti aktivní politiky zaměstnanosti na Mostecku se zaměřením na rekvalifikace - Faltysová, Zuzana; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Diplomová práce analyzuje trh práce na Mostecku, který se dlouhodobě potýká s vysokou nezaměstnaností. Po teoretických východiscích, strukturální analýze nezaměstnanosti a jejím vývoji zkoumá nerovnováhu trhu práce, a to jak na straně nabídky (zaměřuje se na aktivní politiku zaměstnanosti, zejména na rekvalifikace), tak poptávky (z pohledu největších zaměstnavatelů pomocí místního šetření). Cílem práce je analýza nákladové efektivnosti alokovaných prostředků do rekvalifikačních programů se zaměřením na jejich návratnost, která je ilustrována na modelových situacích a poté na situaci průměrné. Na základě zjištěných výsledků hodnotí pravdivost hypotézy, že aktivní politika zaměstnanosti je z dlouhodobého hlediska pro stát i zaměstnance výhodnější než pasivní politika zaměstnanosti. V práci jsou využity statistické metody, metoda porovnání, situační analýza a dotazník.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses