Česká rozvojová pomoc - Tůmová, Lucie (2011)
Diplomová práce se zabývá problematikou zahraniční rozvojové spolupráce České republiky. Hodnotí dosavadní vývoj rozvojové spolupráce, analyzuje vydané koncepce a nástroje, ať už z hlediska bilaterální pomoci nebo závazků k mezinárodním organizacím. Posuzován je nejen státní sektor, ale také neziskové organizace a soukromé subjekty. Cílem je prozkoumat, do jaké míry se na hospodářském růstu země podílí rozvojové pomoc a do jaké snaha samotné rozvojové země a zda česká rozvojová pomoc přispěla zásadní měrou k podpoře demokracie, soukromého podnikání, ochraně soukromého vlastnictví a lidských práv. Součástí je praktická aplikace této problematiky na Srbsko, jednoho z největších příjemců české rozvojové spolupráce v posledních letech. V závěru práce jsou zhodnoceny dosavadní koncepce a představena východiska a doporučení pro budoucí vývoj rozvojové spolupráce, ať už v domácím nebo ve světovém měřítku.