Španělsko územní diferenciace a regionální politika - Nowaková, Zuzana; Abrhám, Josef; Jelínek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Diplomové práce se věnuje regionálním diferencim Španělska a nastavení regionální politiky v kontextu postavení španělské ekonomiky v rámci Evropské unie. První kapitola pojímá Španělsko jakožto členskou zemi Evropské unie a uvádí její profil z hlediska hospodářského růstu a ekonomické úrovně, navíc není opomenut ani ucelený komparativní rozbor španělské ekonomiky s důrazem na nominální a reálnou konvergenci k eurozóně s analýzou vývoje těch nejvlivnějších proměnných. Druhá kapitola se zabývá příčinami a vývojem územních disparit Španělska, vyzdvihuje především různé sektorové zaměření regionů s důsledky v oblasti zaměstnanosti a produktivity práce. Nechybí zde ani nastínění nerovností v sociální oblasti či informačních znalostech obyvatel. Závěrečná kapitola diplomové práce patří strukturální a kohézní politice Španělska v minulých programových obdobích i současné finanční perspektivě 2007--2013, v rámci nichž klade důraz na nástroje Evropské unie poskytující regionální pomoc. Popisuje pozici Španělska uvnitř procesu přerozdělování peněz, dosavadní úspěšné výsledky i konkrétní dopad na vybranou regionální ekonomiku - Andalusii.
Vedoucí práce: Josef Abrhám
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses