Hospodářský zázrak JZD Slušovice? - Suková, Nikol (2011)
Bakalářská práce přichází s interpretací problematiky zabývající se JZD Slušovice tzv. "hospodářským zázrakem socialismu". Podstata problému spočívá v otázce, zda JZD Slušovice skutečně bylo "hospodářským zázrakem socialismu" nebo byl tento "zázrak" záměrně vytvořen jako důkaz dobré funkčnosti socialistického systému. Na základě zjištěných informací týkajících se zemědělské výroby v družstvu, přidružených výrob, výjimek, které byly družstvu udělovány, návštěv, které se tam realizovaly, se objasnilo, že ve skutečnosti družstvo nemělo charakter zemědělského družstva a množství výjimek a povolení, které dostalo, bylo zcela nestandardní. V závěru lze tedy konstatovat, že se potvrdila výchozí hypotéza a to sice, že JZD Slušovice nebylo "hospodářským zázrakem socialismu".