Dostupnost vlastnického bydlení v ČR - Váňa, Václav (2011)
Práce se zabývá problematikou bydlení a jeho formami jako jsou bydlení v osobním vlastnictví, družstevním vlastnictví a nájemním bydlení, jejich výhodami a nevýhodami. Cílem bakalářské práce je srovnání nákladnosti vlastnického bydlení v jednotlivých krajích České republiky a cenová dostupnost bytu nebo domu pro průměrnou rodinu s dětmi. Komparace za všechny kraje České republiky je zpracována podle nominálních cen, míry zatížení výdaji na bydlení a podle reziduálního příjmu. Bakalářská práce vychází na jedné straně z dat o průměrné velikosti bytů a rodinných domů z nové výstavby a průměrných cen těchto bytů a rodinných domů, a na druhé straně jsou analyzovány tendence příjmové úrovně průměrných domácností ve všech krajích České republiky. Součástí bakalářské práce je posouzení financování vlastnického bydlení pomocí hypotečního úvěru a úvěru ze stavebního spoření, včetně jejich předností a negativ, které jsou dominantními produkty finančního trhu pro pořízení bydlení.