Kontrola fúzí a převzetí v EU v energetice - Nymburská, Eva (2011)
První kapitola této práce popisuje utváření politiky Evropské unie v oblasti energetiky a shrnuje současné cíle, ke kterým by Evropská unie měla v oblasti energetiky směřovat. Zároveň jsou zde zmíněni hlavní aktéři působící na evropském energetickém trhu (čili na trzích s elektřinou a zemním plynem, na které se tato práce zaměřila). Ve druhé kapitole jsou nejprve obecně popsány fúze a převzetí, poté je zde vysvětlena jejich kontrola prostřednictvím soutežní politiky EU. Třetí, tj. poslední kapitola je věnována možným důsledkům fúzí a převzetí (zejména dominantnímu postavení a jeho zneužití). Celou kapitolu a práci uzavírají vybrané případy kontroly spojování a převzetí podniků v oblasti elektroenergetiky a plynárenství.