Ekonomická expanze Číny do Afriky - Hvoždová, Vladimíra (2012)
Cílem práce je charakterizovat specifické rysy čínské zahraniční politiky vůči africkému kontinentu a analyzovat, zda je Čína schopná přispět k dlouhodobě udržitelnému rozvoji v nejchudším regionu světa. První kapitola práce se věnuje teorii ekonomické diplomacie a vymezuje její význam, základní funkce, nástroje a aktéry. Následující část je stručným přehledem historie čínsko-afrických vztahů, s důrazem na identifikaci hlavních motivů vzájemné spolupráce. Následuje charakteristika vzájemných ekonomických vazeb zaměřená na oblast obchodu, přímých zahraničních investic a rozvojové asistence. Poslední část se zabývá identifikací a zhodnocením hlavních přínosů a hrozeb rostoucí čínské přítomnosti na africkém kontinentu z pohledu dlouhodobě udržitelného rozvoje v regionu.