Jaké faktory ovlivňují velikost neziskového sektoru v postkomunistických zemích? - Zdražilová, Věra (2012)
Diplomová práce si klade za cíl zodpovědět otázku, jaké faktory ovlivňují velikost nestátního neziskového sektoru (NNO) postkomunistických zemí a jak se tento vliv projevuje. Budeme porovnávat několik zemí: Českou republiku, Maďarsko a Polsko. Důvodem výběru těchto tří států je jejich kulturní a regionální blízkost, avšak i přesto se v některých politických faktorech či náboženském složení odlišují. Regresní analýza, v níž použijeme vhodná statistická data jako například velikost veřejných výdajů na neziskový sektor, nám ukáže, jak vybrané veličiny působí na NNO daného státu. Tématem podobnosti těchto států z jednotlivých hledisek vývoje NNO, politického systému či náboženství se zabývalo mnoho autorů, ale naším úkolem je analyzovat jejich vzájemné ovlivnění.