Pomáhají skutečně flexibilní mechanismy Kjótského protokolu ke zlepšování stavu životního prostředí? - Stehlíková, Jana; Křítková, Soňa, 1972-; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Cílem práce bylo potvrdit či vyvrátit hypotézu zda flexibilní mechanismy Kjótského protokolu skutečně pomáhají ke zlepšování stavu životního prostředí. Teoretická část je zaměřená na nejdůležitější dokumenty a legislativu spojené se změnami klimatu. Praktická část práce je věnována nejdříve charakterizaci problémů a kritických momentů Kjótského protokolu a poté analýze výsledků fungování flexibilních mechanismů. Práce je zaměřená převážně na obchodování s emisními povolenkami, na mechanismus čistého rozvoje a jejich nedostatky a problémy. Obsahuje také analýzu finančního potenciálu přidělování povolenek na základě aukce, která zkoumá výnosy z povolenek v případě využívání i nevyužívání derogací. Výsledkem této práce je tvrzení, že flexibilní mechanismy sice pomáhají zlepšovat životní prostředí, ale ne v takové míře, která by v rámci boje proti klimatickým změnám byla relevantní.
Vedoucí práce: Soňa Křítková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses