Chilská penzijní reforma jako inspirace pro ČR - Michl, Pavel (2012)
Téma důchodové reformy je dnes aktuální v mnoha vyspělých zemích, včetně České republiky. Penzijní systémy mnoha zemí čelí výrazným problémům, které se navíc v čase prohlubují. Jsou hlavními předměty politických a ideologických sporů. Chilská penzijní reforma z 80. let 20. století, kdy došlo k přechodu z průběžného systému na kapitálový, by mohla být inspirací, jak se vypořádat s mnoha problémy, kterým dnešní penzijní systémy čelí. Cílem této práce je tedy zanalyzovat chilskou reformu a z této analýzy vyvodit prvky, které by mohly být inspirací při české důchodové reformě.