Analýza platobných systémov v Českej republike a Slovenskej republike - Gavorníková, Zuzana; Schlossberger, Otakar, 1958-; Pumprová, Zuzana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Táto diplomová práca sa zaoberá medzibankovými platobnými systémami s neodvolateľnosťou zúčtovania v České republike a na Slovensku. Prvá kapitola charakterizuje jednotlivé druhy platobných systémov podľa rôznych kritérií členenia a pojednáva o rizikách spojených s prevádzkou platobných systémov. Keďže obe sledované krajiny sú členmi Európskej únie, vzťahujú sa na ne v oblasti platobných systémov právne záväzné dokumenty Európskej únie, ktoré popisuje druhá kapitola. Obsahom tretej kapitoly je stručná charakteristika platobných systémov Európskej únie. Načrtnutý je tu i vývoj platobných tokov v európskych platobných systémoch TARGET, TARGET2 a EURO1. Štvrtá kapitola obsahuje komplexnú analýzu českého platobného systému CERTIS a slovenských platobných systémov EURO SIPS a TARGET2-SK z niekoľkých rôznych hľadísk. Dôležitou kapitolou diplomovej práce je piata kapitola, v ktorej sú formou komparácie analyzované jednotlivé platobné systémy, a to z pohľadu počtu účastníkov, počtu spracovaných transakcií a objemu spracovaných transakcií.
Vedoucí práce: Otakar Schlossberger
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses