Význam institucionálního prostředí pro inovační činnost podniků v ČR - Bízková, Jitka; Petrášek, František, 1934-; Gráf, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Tato diplomová práce představuje snahu přispět k řešení problému optimálních vztahů mezi institucionálním prostředím, podnikatelskou činností a inovační aktivitou z hlediska zabezpečení vyšší míry konkurenceschopnosti současné české ekonomiky. Institucionální prostředí je zde vnímáno ve smyslu pravidel hry, v jejichž rámci probíhají společenské interakce. Při definování podnikatelské činnosti není opomenuta Schumpeterova teorie tvořivé destrukce a problematika inovační činnosti je nahlížena z pohledu institucionální změny. V rámci práce jsou analyzovány různé podoby institucionálního prostředí vybraných zemí Evropy (Německo, Finsko, Švýcarsko), jejichž konkurenceschopnost je založena na úspěšné inovační činnosti. Analýza je rozšířena komparací inovačních politik a analýzou stavu ICT infrastruktury uvedených zemí. V závěrečné části práce je vyhodnocen význam institucionálního prostředí pro inovační činnost a vyvozeny požadavky na obsah nápravných opatření v dosavadní hospodářské politice ČR.
Vedoucí práce: František Petrášek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses