Regionální disparity v rozložení hromadných ubytovacích zařízení jako součásti základní infrastruktury cestovního ruchu v ČR - Parkanová, Lenka (2011)
Diplomová práce se zabývá regionálními disparitami v rozložení hromadných ubytovacích zařízení jako součásti základní infrastruktury cestovního ruchu v České republice za rok 2010. Cílem diplomové práce je zhodnocení významu a rozložení ubytovacích zařízení v jednotlivých krajích České republiky. Teoretická část práce se věnuje obecnému vymezení cestovního ruchu a infrastruktuře cestovního ruchu se zaměřením na ubytovací služby. Praktická část se zabývá analýzou statistických ukazatelů ubytovacích zařízení a regionálními rozdíly ve vybavení území ubytovacími zařízeními. Pozornost je věnována zejména ukazatelům, jako je počet hromadných ubytovacích zařízení a jejich kvalita, počet pokojů, lůžek a návštěvnost ubytovacích zařízení v jednotlivých krajích. Při analýze statistických ukazatelů bylo vycházeno z Veřejné databáze Českého statistického úřadu.