Finanční chování domácností v České republice - Vostřelová, Radana; Půlpánová, Stanislava, 1954-; Dobrovolný, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Diplomová práce se zabývá finančním chováním domácností v České republice. Věnuje se vhodnému řízení osobních či rodinných financí a důležitosti sestavování rozpočtu domácnosti. Ukazuje, že povědomí o svých příjmech a výdajích je základem finanční gramotnosti, která je stále ještě na nedostatečné úrovni. K domácnostem, jako spotřebitelům, se tak přistupuje jako ke slabšímu článku na trhu, který je třeba chránit, a to vzděláváním, zvyšováním informovanosti nebo i úpravou legislativy v jejich prospěch. Konkrétní prvky ochrany klientů se prolínají celou prací. Dále se práce zabývá vztahem českých domácností ke spotřebě, úsporám a zadluženosti. Zaznamenává konkrétní období změny postojů ke způsobu nakládání s penězi, od kterého již domácnosti nejsou tak spořivé, více spotřebovávají a úvěry se pro ně stávají běžnou součástí života. Diplomová práce se zaměřuje i na nejvyužívanější finanční produkty s vymezením důvodu jejich obliby. Popsány jsou také důsledky špatného hospodaření domácnosti a nechybí ani mezinárodní srovnání.
Vedoucí práce: Stanislava Půlpánová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses