Ekonomická analýza společnosti VESPO s.r.o. - Doležal, Jiří (2011)
Cílem diplomové práce "Ekonomická analýza společnosti VESPO, s.r.o." je zhodnotit ekonomickou a finanční situaci podniku VESPO, s.r.o. a charakterizovat tak její výkonost a konkurenceschopnost. Diplomová práce je rozdělena na teoreticko-metodologickou a praktickou část. V první části jsou popsané teoretické základy, metody a postupy ekonomické analýzy. Praktická část je zaměřena na provedení a aplikaci metod ekonomické a finanční analýzy. Nejprve je zpracována horizontální a vertikální analýza účetních výkazů, po které následuje analýza poměrových ukazatelů a pracovního kapitálu. Dále jsou zpracovány bankrotní a bonitní modely, výpočet ekonomické přidané hodnoty a mezipodnikové srovnání. Na závěr diplomové práce je zhodnocena celková ekonomická situace podniku.