Vývoj rozdílů mezi implicitní a nominální sazbou daně korporací v ČR - Plešková, Eva; Kubátová, Květa, 1952-; Schvábová, Andrea; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Diplomová práce se zabývá vývojem implicitních sazeb daně z příjmů korporací v České republice ve srovnání se sazbami statutárními, které jsou stanoveny v zákoně. Implicitní sazba daně korporací jsou definovány Evropskou komisí a měří skutečné daňové zatížení podniků v jednotlivých zemích Evropské unie. Data pro jejich výpočet vycházejí ze statistiky ESA95, která tak umožňuje srovnání jednotlivých států Evropské unie. Práce se nejprve věnuje metodice výpočtu implicitní sazby daně korporací a vlivům, které na ni působí. Metodou komparace pak srovnává tyto sazby napříč Evropskou unií v porovnání s Českou republikou. Značná část práce je věnována analýze české zákonné úpravy zdanění korporací v letech 1995 až 2009, se snahou nalézt příčiny rozdílů mezi implicitní a statutární sazbou daně v letech, kdy je rozdíl mezi sazbami nejvýznamnější. V závěrečné části pak pomocí řetězových a bazických indexů dochází ke srovnání vývoje rozdílů mezi sazbami v České republice v porovnání s vybranými zeměmi Evropské unie. Cílem práce je tedy zanalyzovat vývoj rozdílů mezi implicitními a statutárními sazbami daně z příjmů právnických osob v České republice ve srovnání s členskými státy EU.
Vedoucí práce: Květa Kubátová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses