Alternativní způsoby řešení sporů v obchodních závazkových vztazích - Šteflová, Iva; Hásová, Jiřina, 1954-; Pavlok, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Diplomová práce se zabývá tématem alternativního řešení sporů (ADR) v obchodních závazkových vztazích. Jejím cílem je vymezit pojem alternativního řešení sporů a porovnat přístupy k úpravě mini-trialu a mediace. První část práce obecně uvádí do problematiky, seznamuje s pojmem ADR a jeho základními charakteristikami. Poukazuje na výhody a nevýhody, které může řešení sporů prostřednictvím ADR přinést a představuje instituce, které působí v oblasti ADR. V této části je také pozornost věnována rozhodčímu řízení a jeho vztahu k ADR. Druhá část práce se zabývá mini-trialem, jehož typické znaky jsou popsány na základě komparace modelových pravidel, která vytvářejí instituce působící v oblasti ADR. Třetí část práce je věnována nejrozšířenější z metod ADR -- mediaci. Pozornost se zaměřuje zejména na vývoj úpravy v Evropské unii, platné právní úpravy v České republice a návrhovanému zákonu o mediaci. V závěru práce je porovnána úprava mini-trialu a mediace a je upozorněno na některá diskutabilní ustanovení navrhovaného zákona o mediaci.
Vedoucí práce: Jiřina Kotoučová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses