Daňové příjmy obcí v době hospodářské krize - Maryško, Michal; Sedmihradská, Lucie; Špinerová, Zuzana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Pojem hospodářské krize je v současné době stále aktuálním ekonomickým tématem. Netrpí jí jen soukromá sféra, nýbrž i ta veřejná. Práce "Daňové příjmy obcí v době hospodářské krize" se zabývá vývojem daňových příjmů v letech 2007 až 2010. Okrajově popisuje i vývoj ostatní příjmů, které plynou do obecních rozpočtů. Pro tuto analýzu byla vybrána tři města Středočeského kraje -- Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště a Kosmonosy. Práce také formuluje možnosti obce, jak nahradit snížení daňových příjmů. Celkově krize nedolehla na sledované obce tak dramaticky. Daňové příjmy se sice snížily, ale většinou si s tím obce dokázaly poradit. Čerpaly totiž rezervy z minulých let. Práce je rozdělena do 4 kapitol. První kapitola se zabývá příjmy obce všeobecně (daňové, nedaňové, kapitálové příjmy, dotace) a rozpočtovým určením daní. V další kapitole jsou analyzovány příjmy vybraných obcí. Ve třetí kapitole jsou tyto příjmy porovnány v testu hospodaření vybraných obcí a poslední část formuluje možnosti obcí, jak se mohou bránit snížení daňových příjmů.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses