Způsoby zamezení dvojímu zdanění dividend v zemích EU - Borzova, Ekaterina; Kubátová, Květa, 1952-; Hartlová, Alena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Diplomová práce se zabývá problematikou dvojího zdanění dividend v zemích Evropské unie. Cílem této práce je popis systémů zdaňování dividend v různých zemích Evropské unie v porovnání se systémem v České republice a posouzení efektivity odstranění dvojího zdanění dividend v České republice podle úpravy ve smlouvách o zamezení dvojímu zdanění. Kritériem efektivnosti odstranění dvojího zdanění dividend je tzv. "předanění". V teoretické části je definován pojem dvojí zdanění, uvedeny důvody vzniků a způsoby odstranění dvojího zdanění. Praktická část se zabývá porovnáním přístupů jednotlivých států ke zdanění dividend podle vnitrostátní daňové legislativy a dále podle úpravy ve smlouvách o zamezení dvojímu zdanění. V závěru práce jsou uvedeny náměty pro praxi a popsán součastný vývoj v problematice zdanění dividend v České republice.
Vedoucí práce: Květa Kubátová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses