Vyzyvatel a jeho šance ve volbách do Sněmovny reprezentantů USA - Černá, Veronika; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Andrýsová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Tato práce se zabývá úspěšností vyzyvatelů ve volbách do Sněmovny reprezentantů USA ve vybraných státech v letech 2000-2010. Nejprve zasazuje volby do kontextu amerického stranického systému, dále pak do rámce celkové volební politiky a volebních kampaní. V práci je také rozebráno specifické postavení, výhoda, držitelů mandátu usilujících o znovuzvolení ve sněmovních volbách. Cílem diplomové práce je určit, zda jsou šance vyzyvatelů na zvolení ovlivněny rozložením podpory politických stran v jednotlivých volebních obvodech. Za tím účelem jsou volební obvody ve vybraných státech rozděleny podle stranických výsledků prezidentských voleb (v letech 2000, 2004 a 2008) na obvody s dominantním postavením jedné politické strany, které jsou pro kandidáty dané politické strany z hlediska jejich volebních šancí bezpečné, a na volební obvody, ve který je podpora obou politických stran přibližně vyrovnaná. Práce dochází na základě analýzy úspěšnosti vyzyvatelů zvolených v letech 2000-2010 vzhledem ke stranickosti jejich volebních obvodů k tomu, že pokud jsou obvody podle stanovených kritérií bezpečné pro jednu politickou stranu, neměli ve sledovaném období vyzyvatelé z druhé politické strany šanci na zvolení.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses