Efektivní spotřební zdanění a struktura výnosů v nových a v původních členských zemích EU - Vágnerová, Klára; Kubátová, Květa, 1952-; Picka, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Diplomová práce se zabývá komparací efektivního spotřebního zdanění a struktury výnosů z hlediska daní ze spotřeby mezi novými a původními členskými státy Evropské unie. V rámci komparativní analýzy byly testovány dvě předem stanovené hypotézy. Hypotéza I.: Efektivní zdanění spotřeby je nižší v nových členských státech než v těch původních. Hypotéza II.: Výnosy z daní ze spotřeby v nových členských státech se liší od výnosů v původních členských státech. Testovány byly postupně tři různé ukazatele: implicitní daňová sazba, podíl daní ze spotřeby na hrubém domácím produktu a podíl daní ze spotřeby na celkových daňových výnosech. Cílem práce bylo tedy potvrzení či vyvrácení daných hypotéz a s ohledem na výsledky analýzy byly diskutovány možné vlivy na výsledky testů. Při testování byla použita metoda test shody dvou průměrů.
Vedoucí práce: Květa Kubátová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses