Daňová konkurence v oblasti zdanění příjmů - Urbanová, Tereza; Vítek, Leoš, 1970-; Pavel, Jan, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Bakalářská práce se věnuje problematice týkající se daňové konkurence mezi původními členskými státy a novými členskými státy Evropské unie z pohledu příjmových daní. Daňová konkurence má své přívržence i odpůrce, a tak o ni nelze s určitostí říci, zda má být považována za prospěšnou nebo naopak za škodlivou. S touto problematikou úzce souvisí daňová harmonizace a koordinace. Evropská unie se proti daňové konkurenci snaží bojovat právě pomocí daňové harmonizace. Daňová harmonizace z pohledu příjmových daní v Evropské unii zatím nenašla uplatnění. O myšlence harmonizovat daně z příjmů, a to zejména korporátní daně, je stále jednáno. Cílem práce je ověřit hypotézu, zda existuje daňová konkurence mezi jednotlivými skupinami členských států Evropské unie. Ke zhodnocení tohoto vztahu mezi skupinami členských států budou využity daňové sazby a daňové základy daní z příjmů právnických a fyzických osob.
Vedoucí práce: Leoš Vítek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses