Vliv digitalizace na české mediální právo a právní prostředí - Zápotocký, Jan (2011)
Diplomová práce zachycuje a zhodnocuje proměnu mediálního práva a právního prostředí v rámci přechodu z analogového na digitální vysílání v České republice. Text se zabývá proměnou vysílací legislativy a klade důraz nejen na faktické změny zákonných předpisů, ale rovněž na legislativní proces a na zájmové vlivy, jež výsledné znění zákonů ovlivnily. Úvodem práce charakterizuje vývoj dosavadní právní úpravy, a to jak tuzemské, tak komunitární. V dalších částech odpovídá na otázky, jak významná, srozumitelná a koncepční byla změna mediální legislativy, jak odpovídají tyto změny současným technicko-organizačním požadavkům mediálního trhu, jak digitalizaci ovlivnil kompetenční spor mezi Radou pro rozhlasové a televizní vysílání a Českým telekomunikačním úřadem. V druhé polovině je prostor věnován licenčnímu řízení na nové digitální televize a z něho vycházejícím soudním sporům či srovnání se slovenskou úpravou. U zásadních proměn regulačního rámce diplomová práce doporučuje úpravy de lege ferenda.