PPP projekty jako cesta k budování dopravní infrastruktury v ČR? - Veselý, Martin; Dočkal, Dalibor; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Tato práce zkoumá fenomén Public Private Partnership (dále jen ,,PPP'') a jeho využití v oblasti dopravní infrastruktury České republiky, a to konkrétně při výstavbě dálnice D3. Klade si za cíl zodpovědět na otázku, zda je koncept PPP vhodný pro výstavbu dálniční infrastruktury České republiky. V podmínkách stále rostoucího deficitu veřejných financí a hledání úspor je důraz kladen především na efektivnost, použitelnost a zohlednění rizika, při zadávání finančně náročných staveb a jedním z možných léků by mohlo být právě skloubení veřejného se soukromým sektorem. V teoretické části zpracuji obecný rámec PPP projektů, zaměřím se na jednotlivé formy, výhody, rizika a rozeberu důvody, kvůli kterým skončily některé z pilotních projektů neúspěchem. Analytická část poslouží k rozboru výstavby jihočeské dálnice D3 a její komparaci s dálnicí D47, pilotním projektem 1. Vlny PPP v České republice a dále s obdobným projektem již vytvořeným formou PPP v zahraničí, a to maďarskou dálniční stavbou M1/ M15. Tímto získáme výstup potřebný k zodpovězení námi položené otázky, zda je v podmínkách České republiky, co se ekonomických aspektů týče, efektivní realizace výstavby dálniční infrastruktury formou PPP.
Vedoucí práce: Dalibor Dočkal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses