Daň z příjmů fyzických osob a její redistribuční dopady-časová analýza - Burdová, Markéta; Klazar, Stanislav, 1974-; Doležalová, Ivana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Diplomová práce analyzuje redistribuční dopady u daně z příjmů fyzických osob. Jejím cílem je zjistit, jaké daňové změny v období 1993-2011 měly největší vliv na efektivní daňovou sazbu a daňovou progresivitu. Od roku 1993 do současnosti prošla daň z příjmů fyzických osob mnoha změnami, které měly vliv na redistribuci příjmů. Za nejvýznamnější změny můžeme považovat daňové změny v letech 2005 a 2006, týkající se nahrazení standardních odpočtů slevami na dani a dále změny v roce 2008, kdy byla zavedena superhrubá mzda a jednotná daňová sazba ve výši 15 %. V první části práce je uvedena stručná charakteristika osobní důchodové daně, popsány jednotlivé konstrukční prvky daně a daňové změny v letech 1993-2011. Druhá část práce se zaměřuje na redistribuci příjmů, daňovou spravedlnost a na popis nástrojů měření daňové progresivity. V třetí části je provedena analýza pro čtyři modelové případy, pomocí ukazatele efektivní daňové sazby a ukazatelů intervalové progresivity.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses