Daňové příjmy obcí v době hospodářské krize - Mácová, Lucie (2012)
Práce se zabývá vlivem současné hospodářské krize na daňové příjmy obcí. Cílem mé diplomové práce je zhodnotit vliv ekonomické krize na daňové příjmy obcí a stanovit její konkrétní dopady na daňové příjmy dvou vybraných obcí. V první části práce jsou popsány příjmy obcí, v druhé kapitole se zabývám samotnou hospodářskou krizí a jejím vlivem na územní rozpočty v ČR. Další část práce se již věnuje dvěma konkrétním obcím a analyzuje vývoj jejich příjmů v letech 2008 až 2010. Poslední část analyzuje pokladní plnění daňových příjmů v letech 2008 a 2009. Má analýza potvrdila, že v souvislosti s hospodářskou krizí došlo v roce 2009 v rámci všech obcí v ČR k poklesu daňových příjmů o 11,6%, což hodnotově znamená 17,8 mld. Kč. V roce následujícím došlo k jejich opětovnému nárůstu, ale pouze o 4,6%. V první sledované obcí, v Bechyni, můžeme sledovat podobný vývoj daňových příjmů jako v celé ČR. Daňové příjmy zde v roce 2009 poklesly o 13%, v roce 2010 potom meziročně vzrostly o 3%. V Sudoměřicích u Bechyně už je ale trend překvapivě jiný. V roce 2009 došlo k poklesu daňových příjmů oproti roku 2008 o cca 5,5%. V roce 2010 pak k meziročnímu nárůstu o 12%. Jako pozitivní hodnotím to, že na základě údajů z účetnictví a hlavně pak rozhovorů se zástupci vybraných obcí vyšlo najevo, že ani jedna ze sledovaných obcí neměla v "krizovém" roce existenční potíže, a že se s poklesem příjmů dokázala vyrovnat z vlastních zdrojů.