Daňové příjmy obcí v době hospodářské krize - Fajtová, Kristýna (2012)
Hospodářská krize zasáhla více či méně všechny oblasti lidského života. Jednou z nich je samozřejmě i problematika obecních rozpočtů, jejichž příjmy zaznamenaly v době krize určité změny. V této práci nejprve popisuji jednotlivé daňové příjmy obcí, stručně charakterizuji jak příjmy ze sdílených daní, tak příjmy z místních poplatků a daně z nemovitostí. Dále se věnuji situaci v konkrétních městech, kterými jsou Ždírec nad Doubravou, Nová Paka a Teplice, kde analyzuji jejich jednotlivé daňové příjmy a jejich poplatkovou politiku a politiku týkající se daně z nemovitostí. V poslední části doplňují mou analýzu odpovědi na otázky, které jsem dala členům městských úřadů z důvodů doplnění některých informací. Na základě shromážděných informací jsem zjistila, že města v době hospodářské krize bojovala se snížením rozpočtu a snažila se je řešit prostřednictvím změny ve struktuře místních poplatků a prostřednictvím zvyšování koeficientů daně z nemovitostí, ale každé město tuto situaci řešilo rozdílně.