Dopady legislativních změn na příjmy malých obcí - Hylská, Ludmila (2012)
Diplomová práce je zaměřena na legislativní změny v oblasti daňových příjmů obcí v období od roku 2001. Jedná se o změny týkající se sdílených daní a daně z nemovitostí. Cílem práce je zhodnotit legislativní změny, které se týkají daňových příjmů obcí, a vyhodnotit jejich dopady na daňové příjmy tří vybraných malých obcí. V teoretické části práce jsou uvedeny legislativní změny, ke kterým došlo v zákoně o rozpočtovém určení daní a v zákoně o dani z nemovitostí v průběhu posledních deseti let, a návrh novely zákona o rozpočtovém určení daní s předpokládanou účinností od 1. ledna 2013. V praktické části práce je provedena analýza daňových příjmů tří vybraných malých obcí a jejich vývoj v závislosti na legislativních změnách. V poslední části práce shrnuji nejdůležitější poznatky. V práci jsem dospěla k závěru, že ve všech třech analyzovaných obcí došlo ve sledovaném období k nárůstu příjmů ze sdílených daní i z daně z nemovitosti.