Postavenie maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku po novembri 1989 - Žihlavníková, Martina (2011)
S rozpadom ČSFR stúpol podiel národnostných menšín na celkovom obyvateľstve a menšinová problematika na Slovensku sa tak zvýraznila. Integrácia a akceptovanie maďarskej národnostnej menšiny je pre Slovensko, ako demokratickú krajinu jednou z kľúčových priorít. Názory na riešenie tzv. "maďarskej otázky" sa však politickým spektrom líšia. Zostava jednotlivých vládnych koalícií má preto vplyv na menšinovú politiku na Slovensku. Cieľ tejto práce spočíva predovšetkým v analýze postavenia maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku po roku 1989. Snahou je preskúmať, ako sa menilo postavenie maďarskej národnostnej menšiny v závislosti od jednotlivých vlád. Práca pozostáva z dvoch hlavných častí. V prvej časti predstavíme teoretické poznatky k problematike ochrany menšín. Jadro druhej popisno-analytickej časti tvorí analýza menšinovej politiky jednotlivých vlád voči maďarskej menšine. Postavenie maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku je skúmané z kultúrnej a občiansko-politickej roviny.