Postavenie maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku po novembri 1989 - Žihlavníková, Martina; Müller, Karel B., 1972-; Smetanková, Daša; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
S rozpadom ČSFR stúpol podiel národnostných menšín na celkovom obyvateľstve a menšinová problematika na Slovensku sa tak zvýraznila. Integrácia a akceptovanie maďarskej národnostnej menšiny je pre Slovensko, ako demokratickú krajinu jednou z kľúčových priorít. Názory na riešenie tzv. "maďarskej otázky" sa však politickým spektrom líšia. Zostava jednotlivých vládnych koalícií má preto vplyv na menšinovú politiku na Slovensku. Cieľ tejto práce spočíva predovšetkým v analýze postavenia maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku po roku 1989. Snahou je preskúmať, ako sa menilo postavenie maďarskej národnostnej menšiny v závislosti od jednotlivých vlád. Práca pozostáva z dvoch hlavných častí. V prvej časti predstavíme teoretické poznatky k problematike ochrany menšín. Jadro druhej popisno-analytickej časti tvorí analýza menšinovej politiky jednotlivých vlád voči maďarskej menšine. Postavenie maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku je skúmané z kultúrnej a občiansko-politickej roviny.
Vedoucí práce: Karel Müller
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses