Rozpočtový proces v ČR a v zemích OECD Kontrola a audit - Fuková, Markéta (2012)
Tato diplomová práce pojednává o kontrole a auditu státního rozpočtu. Hlavním cílem je zhodnotit kontrolu a audit státního rozpočtu v ČR a stanovit doporučení. K dosažení tohoto cíle slouží obsahová analýza literatury a zákonů pojednávajících o dané problematice. Na základě databáze Budget Practices and Procedures Database je provedena analýza odpovědí zemí OECD. Dle odpovědí z databáze jsou sestaveny tabulky, které porovnávají interní audit, externí audit a výkonnostní audit prováděný nejvyšší kontrolní institucí. Z dosažených poznatků a zhodnocení situace v ČR jsou navržena doporučení. V oblasti interního auditu je potřebné striktně oddělit funkci interního auditora a zvýšit počet prováděných výkonnostních auditů. V oblasti externího auditu je doporučeno posílení pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu a legislativní zakotvení každoročního auditu celého státního rozpočtu. Pro provádění výkonnostního auditu nejvyšší kontrolní institucí je nezbytné napravit nedostatek v zákoně o Nejvyšším kontrolním úřadu, kde chybí požadavek kontroly efektivnosti. Je nutné, aby Nejvyšší kontrolní úřad do plánu svých činností začal zařazovat výkonnostní audity. V rámci celého kontrolního systému je potřebné zvýšit vynutitelnost kontrolních závěrů a zajistit postih osob zodpovědných za zjištěné nedostatky.