Dopady legislativních změn na příjmy malých obcí - Puchýřová, Helena; Sedmihradská, Lucie; Daněk, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Předmětem bakalářské práce je analýza legislativních změn ovlivňující příjmy obcí ze sdílených daní a příjem z daně z nemovitostí. V teoretické části práce je popsán zákon o rozpočtovém určení daní a zákon o dani z nemovitostí ve znění platném do konce roku 2007. Dále jsou popsány změny, ke kterým v zákonech s účinností k 1. 1. 2008, k 1. 1. 2009 a k 1. 1. 2010 došlo, a cíle novelizací, jež tyto změny přinesly. V praktické části jsou poté analyzovány dopady novelizací výše uvedených zákonů zejména na daňové příjmy a zkoumáno, v jaké míře byly cíle těchto novelizací naplněny. V poslední části bakalářské práce jsou shrnuty nejdůležitější poznatky a vyhodnoceny rozhovory s představiteli jednotlivých obcí. Z analýzy dopadů legislativních změn je patrné značné navýšení sdílených daňových příjmů od roku 2008 zejména u obcí s nízkou hustotu osídlení a postupný nárůst příjmu z daně z nemovitostí ve všech obcích.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses