Dopady hospodářské krize na hospodaření obcí - Kučerová, Lenka; Sedmihradská, Lucie; Pšurná, Pavla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Práce se věnuje dopadům hospodářské krize na hospodaření dvou vybraných obcí, Slaného a Smečna. Je zde zhodnocen vliv krize na hospodaření obcí v letech 2008-2010. V práci jsou navrženy možnosti, jak obce mohou zabránit snížení daňových příjmů a zvýšení běžných výdajů. Následuje zjištění, zda obce těchto možností využily. Nedílnou součástí je finanční analýza, která zhodnocuje finanční zdraví obou obcí v letech 2008-2010. Zaměřím se jak na ukazatele založené na bázi příjmů a výdajů, tak i na ukazatele dluhové a likvidity. Z práce vyplývá, že hospodářská krize se dotkla obou obcí. Znatelný byl propad výnosů především u daní z příjmů. Naopak stabilními zdroji rozpočtu obcí se staly daň z přidané hodnoty, daň z nemovitosti a místní poplatky. Obě obce měly v době hospodářské krize vytvořené dostatečné finanční prostředky a byly schopné bez problémů hradit své závazky. Ani jedna z obcí se více nezadlužila a naopak jejich daňová služba postupně klesala.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses