Možnosti finančního zajištění ve stáří - Zemanová, Kateřina; Smrčka, Luboš; Zámečník, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2012)
Diplomová práce se zabývá důchodovým systémem v České republice, který je postaven na dvou pilířích. První pilíř tvoří povinné základní důchodové pojištění, které zabezpečuje více než 94 % z příjmů dnešních důchodců. Druhý pilíř tvoří především dobrovolné penzijní připojištění se státním příspěvkem a některé produkty životního pojištění. Vzhledem k aktuálnímu nastavení důchodového systému, založeném téměř výhradně na průběžném financování (PAYG), jenž je však výrazně demograficky závislé, bude tento poměr dlouhodobě neudržitelný. Hlavním cílem diplomové práce je zjistit orientační výši důchodů pro různé příjmové skupiny a s tím související pokles příjmů s ohledem zejména na aktuální změny, které jsou platné od října 2011. Stěžejní část práce je následně zaměřena na možnosti soukromého spoření v rámci třetího doplňkového pilíře, se zaměřením na vývoj vybraných ukazatelů v PPSP a výpočet výše doživotní penze.
Vedoucí práce: Luboš Smrčka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses