Harmonizace spotřebních daní z tabákových výrobků - Milostná, Martina (2011)
Cílem této bakalářské práce je stanovení minimální sazby daně uvalované na cigarety v České republice od roku 2014 v souladu se směrnicí Evropské Unie. První čtyři kapitoly tvoří teoretickou část. Jsou zde popsány spotřební daně se zaměřením na daně z tabákových výrobků, daňová koordinace, harmonizace a konkurence, legislativní vývoj harmonizace spotřebních daní z tabáku, také sazby a jim odpovídající výnosy těchto daní v České republice. Praktickou část tvoří tři analýzy změny sazby. První dvě vychází z teoretických předpokladů a poslední z vývoje směnného kurzu dle predikce Ministerstva financí ČR.