Stanovení základu daně z příjmů fyzických osob ve vybraných zemích - Fatková, Andrea; Vančurová, Alena, 1957-; Pšurná, Pavla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Cílem této práce je zjistit, zda by se daňový systém České republiky oproti daňovým systémům porovnávaných zemí mohl zlepšit, zdokonalit a zefektivnit. Prostředkem k dosažení tohoto cíle bude analýza všech vybraných zemí a České republiky, přesněji řečeno zjištění, jak se v jednotlivých zemích vypočítává základ daně z příjmů fyzických osob, jaké jsou uplatňovány daňově uznatelné náklady a jaká je používána sazba daně. V práci je porovnávána Česká republika se zeměmi EU, konkrétně se Slovenskem, Německem, Holandskem a Velkou Británií, jelikož jejich daňové systémy by měly být podobnější České republice více než například USA nebo východní země. V práci se bude řešit, kolik dílčích základů daně dané země mají, jaké se u nich uplatňují sazby daně, jak se u nich dají uplatňovat daňově uznatelné náklady a jak se od České republiky možnosti uplatňování nákladů liší. Hlavním cílem je tedy odpovědět na otázku, v čem by se mohl daňový systém České republiky změnit, aby byl pro stát i pro poplatníky lepší, výhodnější a efektivnější.
Vedoucí práce: Alena Vančurová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses