Ekonomické hodnocení ozdravného protiradonového opatření u rodinných domů - Černý, Petr; Sieber, Patrik, 1977-; Krause, Josef, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2010)
Cílem diplomové práce je zhodnotit ekonomickou efektivitu protiradonového ozdravného opatření prováděného ve stávajících obytných domech s vysokou koncentrací radonu za finanční účasti státu. Analyzována je samotná proveditelnost opatření bez ohledu na zdroj financování, dále je na projekt nahlíženo pohledem vlastníka nemovitosti a projekt je také hodnocený z pohledu státu jako investora. Přítomnost radonu v obytných prostorech zvyšuje pravděpodobnost výskytu rakoviny plic, má tedy vážné zdravotní dopady. Pomocí CBA analýzy jsou hodnoceny náklady a přínosy hypotetického opatření. Výsledkem je konstatování, že projekt není realizovatelný. Diskutována je využitelnost CBA analýzy pro nalezení alternativního technologického postupu, který by vedl ke společenské efektivitě. Pokud by reálná změna parametrů protiradonového opatření vedla ke kladné společenské hodnotě, přesto by socioekonomické toky z pohledu státu zůstaly záporné. Proto je státu doporučeno neúčastnit se protiradonových opatření u nemovitostí v soukromém vlastnictví.
Vedoucí práce: Patrik Sieber
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses