Stárnutí populace v ČR, dobrý byznys? - Novák, Vladimír; Szabová, Lucia; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Již nyní je v ČR velmi diskutovanou otázkou, jak zapojit starší občany na trh práce. Díky častějším zdravotním omezením, nižší kvalifikaci a také menší produktivitě práce je to riziková skupina, pro kterou je stále obtížnější získat zaměstnání. Tento problém může v budoucnosti nabýt přímo gargantuovských rozměrů. Díky demografickým trendům a postupnému prodlužování věkové hranice pro odchod do důchodu můžeme s jistotou říci, že během několika let vznikne na trhu práce obrovská skupina starších občanů v předdůchodovém věku. Pro přesnější vymezení skupiny starších pracovníků se nejprve na začátku práce věnuji základním demografickým ukazatelům, jako jsou např. plodnost, úmrtnost nebo věková pyramida populace ČR, tzv. strom života. Dále se pomocí projekce zaměřím na charakterizování této skupiny. Bude však nutné vidět v této situaci pouze problém a nepokusit se na ni nahlédnout také jako na obrovskou příležitost? Hlavním cílem mé práce je zmapovat možnosti hospodářské politiky ČR a podpůrných programů EU ve snaze působit na zaměstnavatele na trhu práce a podnítit tak aktivity starších osob.
Vedoucí práce: Lucia Szabová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses