Analýza dopadů členství v RVHP na československý zahraniční obchod v letech 1949-1959 - Hrdina, Jan; Skřivan, Aleš, 1973-; Stellner, František, 1966-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Bakalářská práce se zabývá Radou vzájemné hospodářské pomoci (RVHP) a jejími vlivy na československý zahraniční obchod v letech 1949-1959. Práce se především zaměřuje na změny v teritoriální a komoditní struktuře československého zahraničního obchodu na pozadí vývoje RVHP. Částečně se zmiňuje i o dopadech na s tím spojenou průmyslovou výrobu. V tomto období prošlo Československo nejrozsáhlejšími změnami díky přestavbě hospodářství, která byla přímo spojená s RVHP a s jejími vlivy na zahraniční obchod. Prostřednictvím RVHP byla Československu vnucena role dodavatele strojírenských výrobků ostatním státům. Československo tak pomáhalo s industrializací méně vyspělých států. Práce dále poukazuje na dominantní roli Sovětského svazu v RVHP a způsob jak dokázal její činnost zpolitizovat a prosazovat tak své politické cíle. Záměrem práce je dále nastínění fungování zahraničního obchodu v sovětském modelu z teoretického hlediska. Cílem práce je především posoudit důsledky členství v RVHP na československý zahraničního obchodu i jeho fungování v sovětském modelu založeném na plánování a centralizaci.
Vedoucí práce: Aleš Skřivan
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses